link herstellen: /opening

Vrijdag 1 september van 19.00 uur tot 00.00 uur

 

Hoornse Cultuurnacht
De aftrap van het Culturele Weekend Hoorn Kunst & Cultuur is de Hoornse Cultuurnacht op vrijdagavond 1 september. Alle culturele deuren in Hoorn staan open en u kunt tot middernacht overal terecht voor een gratis dosis kunst, cultuur en gezelligheid.

Grote Kerk: Cultuurzintuigen
Speciaal voor het Culturele weekend gaan de deuren van de Grote Kerk open voor het publiek. Om 19.00, 19.30 en 20.00 uur start hier in drie groepen een verrassende cultuur experience voor alle zintuigen. Dans, theater en muziek komen samen in één topervaring. De avond wordt georganiseerd door het nieuwe samenwerkingsverband Cultuur Hoorn, waarin alle Hoornse culturele instellingen zijn verenigd.

ALLE CULTURELE INSTELLINGEN ZIJN OPEN!

• WESTFRIES MUSEUM
Sneak preview van het boeiende tentoonstellingsprogramma 17/18 met speciale aandacht voor de najaarstentoonstelling ‘Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland’.
Met onder andere kunstdetective Arthur Brand, restaurator Ronald de Jager en de achterachterkleinzoon van de 17e-eeuwse schilder Matthias Withoos.

• OP ROET
Theatrale en muzikaal intermezzo in het Philipsgebouw.

• HOTEL MARIA KAPEL
Tentoonstelling I Deleted Your Picture, met nieuw werk van de videokunstenaar Belit Sag in een door architect Merve Bedir vormgegeven installatie.

• MUSEUM VAN DE 20E EEUW
Alle zalen van het museum zijn vrij toegankelijk. Ook de 40 jaar Star Wars expositie is nog te bekijken.

• SCHOUWBURG HET PARK
Een kijkje achter de schermen. Rondleidingen door het theater, kleedkamers, zalen en langs techniek.

• VUE HOORN
Bekijk de ‘machinekamer’ van de bioscoop en ontdek het grote mysterie van Licht- en Projectietechniek… wat zien we eigenlijk echt?

• BIBLIOTHEEK HOORN
Zandstorm brengt een spannende zandvertelling ‘Drijfijs’ met zandtekenaar Sylvia Wybenga inclusief verteller, zang en muziek. Aanvang 20:00, 21:00 en 22:00 uur. Afgewisseld door inspirerende muzikale optredens van MUZIEKSCHOOL BOEDIJN.

• CINEMA OOSTEREILAND
Vanaf 20.40 uur voorpremièrefilm MAUDIE in zaal 1. Gratis reserveren noodzakelijk via website of aan de kassa.
MAUDIE: Film over het indrukwekkende levensverhaal van Maud Lewis en haar verrassende ontwikkeling tot bekende Canadese volksschilder. Maud is een tengere vrouw met een sterke wil. Ondanks haar fysieke mankementen verlangt ze ernaar onafhankelijk te zijn, zich los te maken van haar bezorgde familie en te schilderen. Met dit doel neemt ze een baan als huishoudster bij visboer Everett Lewis. Hij is een stugge, afstandelijke man die gewend is om alleen te wonen in zijn afgelegen huisje in Nova Scotia. Toch lukt het Maud om zijn vertrouwen te winnen met haar optimisme en levenslust. Wat begint als een moeizame relatie groeit uiteindelijk uit tot een bijzonder huwelijk. Met Sally Hawkins (BLUE JASMINE) en Ethan Hawke (BOYHOOD).

• MANIFESTO
Vanaf 20.30 uur muziekoptredens onder genot van hapje en drankje inclusief toegang tot de fototentoonstelling van Hoornse muzikanten.

• THEATER HET PAKHUIS
19.00 tot 21.30 uur: workshop waarin een speciale minivoorstelling wordt gemaakt door de deelnemers. Zie voor meer info de website. Duur ongeveer 15 minuten.
21.30 uur:  wereldpremière van de voorstelling, die daarvoor door de deelnemers zelf is gemaakt.
Docent en maker: Janna de Lathouder.  De bijdrage voor deelnemers is 10 euro. Max 18 deelnemers en de leeftijd 16+. Opgeven via info@pakhuishoorn.nl

• DE BOTERHAL
De woorden vliegen om je oren, beroeren je hart en toveren een glimlach waar je dat niet mogelijk acht. Met o.a. Charley el Razino (dichter) en Hilde Anna de Vries (poëet).

• VERENIGING HET CARILLON
Bezoek de Grote Kerk, beklim onder begeleiding van een gids de toren en kom meer te weten over de historie van de toren en het carillon.

• NIEUW WERK IN DE GROTE KERK
Ga deze avond (v.a. 20.30 uur) of zaterdag en zondag ook een kijkje nemen op de bovenetage van de Grote Kerk. Hier presenteert een nieuwe lichting jonge Hoornse kunstenaars zich met hun expositie ‘Wat staat ons te wachten’.
De meeste jonge kunstenaars vertrekken voor hun studie naar de grote steden en komen dan niet meer terug. Tijdens de expositie ‘Wat staat ons te wachten’ zoeken deze jonge kunstenaars antwoord op drie kernvragen: Waarom ben ik weggegaan? Wat mis ik het meest? Kom ik nog terug? 
Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft de groep eerst 24 uur ‘op de hei gezeten’. Lees: hebben ze hun tentje opgezet op een veldje aan de rand van Hoorn. 24 uur lang is Hoorn weer ‘thuis’. Samen werken ze één dag en één nacht samen aan een gemeenschappelijke ode aan de stad waar ze zijn geboren en opgegroeid. Heeft Hoorn jonge kunstenaars eigenlijk wel iets te bieden en hebben jonge kunstenaars Hoorn eigenlijk wel iets te bieden? Door middel van deze kernvragen dragen de kunstenaars tijdens hun verblijf bij aan een gezamenlijk beeldend werk dat wordt gepresenteerd in de Grote Kerk op 1, 2 en 3 september.

Wijzigingen van programma en openingstijden voorbehouden.