EXPOOST

tijdelijke expositieruimte in de binnenstad

We mogen weer! Per 3 juni, en natuurlijk op de anderhalve meter basis en volgens de protocollen, is expoost weer open voor het publiek! Afstand tot elkaar, afstand tot de kunstwerken, looproutes, etc. Alles is gedaan om u veilig te ontvangen in ons pop-up museum en in onze fraaie beeldentuin.

Pop-up museum EXPOOST gaat ook dit jaar weer een aantal fraaie exposities verzorgen op de vertrouwde locatie: Roode Steen 15, naast het Westfries Museum. Met welwillende medewerking van de gemeente Hoorn kan het pand het komende jaar weer gebruikt worden om mooie, verrassende en interessante exposities te tonen. Welke dat zijn? Door de crisis is alles in het gedrang gekomen, maar we hebben met wat omzettingen in de agenda toch een mooie reeks exposities kunnen vastleggen voor dit jaar. De expositie Inktspot! met de beste politieke cartoons van het jaar, een expositie van jonge Hoornse kunstenaars, een expositie over vrijheid en in het najaar de Zilveren Camera. Hopelijk zien we elkaar snel.

 

(foto: Dime Spijkerman)

WE ARE EXPOOST

3 juni t/m 7 juni

WE ARE EXPOOST
Suppoosten van Expoost tonen hun eigen werk

De eerste expositie van dit jaar was een expositie van werk van de eigen suppoosten. Helaas moesten we meteen na de feestelijke opening medio maart de deuren alweer sluiten. Het werk is inmiddels in de etalages te zien geweest, en zal nog 5 dagen, van woensdag 3 juni t/m zondag 7 juni, te zien zijn in de zalen. Geen mogelijkheid om langs te komen? Expoost-medewerker Bert Loggen heeft een korte overzichtsvideo gemaakt van de expositie in de fraaie Expoostzalen. Dus ook vanuit uw huiskamer kunt u het werk van onze exposanten bewonderen.

Beschrijving van de expo:
Suppoosten die zelf exposeren? Dat kan alleen maar in Pop-up museum Expoost. En natuurlijk ook alleen maar omdat hun werk zeer de moeite waard is. Veel suppoosten van Expoost zijn namelijk zelf beeldend kunstenaar. Professioneel of amateur, maar het resultaat is altijd werk dat gezien mag worden. En dat kan nu dus tijdens de eerste expo van de derde jaargang van Pop-up museum Expoost.
Van 13 maart t/m 5 april kunt u onder de titel WE ARE EXPOOST het werk bewonderen van 11 suppoosten van Expoost: Henk Drost, Helma van Kleinwee, Bert Loggen, Astrid Rood, Guido Léon Schoutsen, Margo Schoutsen, Dime Spijkerman, Sylvia Thor, Els Vlaar, Edith Waardijk en Wim Zwijsen. En het is zeer divers werk. Niet alleen in de gebruikte technieken die variëren van fotografie tot aquarel en van acrylverf tot houtskooltekening, maar ook in de onderwerpkeuze. Er zijn stillevens en vergezichten en groepsportretten worden afgewisseld met schilderijen van koeien en foto’s van bloemen.

Beeldentuin

Ook vanaf woensdag 3 juni kunt u meteen alweer genieten van onze fraaie beeldentuin. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen maanden de tuin geweldig onderhouden en opgeknapt, en samen met stichting In Den Beginne is er een nieuwe tijdelijke collectie beelden neergezet. Het is sowieso al genieten van de rust en de pracht van onze fraaie historische binnenstadstuin. Met de fraaie beelden van o.a. Marina van der Kooi, Juliette van Bavel, Caroline Ruizeveld, Linda Verkaaik, Rolf Mulder e.a. wordt die beleving nog intenser.

INKTSPOT!

12 juni t/m 19 juli

INKTSPOT!
De 100 beste politieke cartoons van 2019

Op vrijdag 12 juni wordt in Expoost een splinternieuwe expositie geopend: INKTSPOT! De beste 100 politieke cartoons van 2019 waaronder natuurlijk ook de winnaars van de Inktspotprijs 2019. De opening is vanwege de Corona-maatregelen alleen voor genodigden, de expositie is te zien van zaterdag 13 juni t/m zondag 19 juli, entree is gratis.

De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Politiek tekenaars kunnen hun beste tekeningen inzenden, waarna een jaarlijks wisselende jury daaruit de winnaar kiest.
De Inktspotprijs 2019 werd gewonnen door Gorilla, met de tekening ‘De tralies van Trump’. De winnende prent verscheen in De Groene Amsterdammer. Het is de eerste maal dat Gorilla, een collectief van vijf tekenaars die om beurten een tekening maken, de Inktspotprijs wint. Deze winnende spotprent werd gemaakt door Gorilla Herman van Bostelen. Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking in Nieuwspoort – Den Haag voorgedragen door juryvoorzitter Sheila Sitalsing:
“De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten. In kooien, schreven kranten. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, zei de kunstenaar in ons midden [Harald Vlugt], een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, werd er ook gezegd. Elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening – in die zin werden we op onze wensen bediend – , een tekening met heel subtiele details ook: zie de subtiele kleurverschillen”.
De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar naast opiniemaker Sheila Sitalsing uit beeldend kunstenaar Harald Vlugt en hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers.
Stichting Pers & Prent zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. De stichting werd in 1980 opgericht met als doel het verzamelen, exposeren, informeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire. De Inktspotprijs bestaat al 25 jaar en werd voor het eerst gewonnen door Peter van Straaten.
De expositie INKTSPOT is eerder te zien geweest in de Openbare bibliotheek van Amsterdam en Den Haag.

Beeldentuin

Geniet van onze fraaie beeldentuin. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen maanden de tuin geweldig onderhouden en opgeknapt, en samen met stichting In Den Beginne is er een nieuwe tijdelijke collectie beelden neergezet. Het is sowieso al genieten van de rust en de pracht van onze fraaie historische binnenstadstuin. Met de fraaie beelden van o.a. Marina van der Kooi, Juliette van Bavel, Caroline Ruizeveld, Linda Verkaaik, Rolf Mulder e.a. wordt die beleving nog intenser.

75 JAAR VRIJHEID

24 juli t/m 31 augustus

75 JAAR VRIJHEID
Vrijheidsexpositie ihkv 75 jaar vrijheid

info volgt

JONGE KUNSTENAARS

4 september t/m 4 oktober

REGENBOOGWEEK

9 oktober t/m 18 oktober

ZILVEREN CAMERA

23 oktober t/m 15 november