EXPOOST

tijdelijke expositieruimte in de binnenstad

Pop-up museum EXPOOST verzorgt in dit jaar van de Gouden Eeuw weer een aantal fraaie exposities. Op een nieuwe gouden locatie: Roode Steen 15, naast het Westfries Museum. Naast de fraaie zalen kan ook de heerlijke beeldentuin achter het pand bezocht worden met werk van wisselende kunstenaars.

De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Toegang gratis!

(foto: Dime Spijkerman)

EXPOOST #1

27 april t/m 10 juni
TEEKENGENOOTSCHAP DEBUTADE
expositie Gouden eeuw

De leden van Teekengenootschap Debutade exposeren hun werk. De onderwerpen zijn zeer divers, maar alles binnen het thema Gouden Eeuw: hoe kijkt de amateurschilder van vandaag naar de werken van toen, naar de architectuur, naar de VOC, de stijl van leven etc.

EXPOOST #2

14 juni t/m 21 juli
DE GOUDEN EEUW IN BEELD
werk van Hoornse Fotoclubs

Een overzicht van het werk van vier Hoornse fotoclubs: Zoemmm, Fotowerkgroep Hoorn, Image Hoorn en Fotovrienden Westfriesland. De leden van de deze fotoclubs zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Gouden eeuw’, met vaak verbluffend resultaat. Fotograferen is schrijven met licht, zoals de Hollandse schilders meesters waren in schilderen met licht. Er zijn onder andere schitterende stillevens te bewonderen en ook stijlvolle portretten.

Portfoliobespreking voor vrijetijdsfotografen
Het succesvolle Fotografencafé met fotobespreking door professionals krijgt een vervolg! Heb je het vorig jaar oktober gemist, of heb je nieuw werk waar je graag feedback op hebt? Het Fotografencafé biedt je eind juni weer deze mogelijkheid.
Op zondagmiddag 30 juni 2019 tussen 14.00u en 16.00u zijn de fotografen Madelon Dielen, Duco de Vries en Armando Jongejan weer in Expoost. Neem maximaal 5 afdrukken mee om te bespreken. Zorg er voor dat ze op een behoorlijk formaat zijn afgedrukt; minimaal 20x20cm of 20x30cm. Geen digitale beelden dus. De bespreking is openbaar, zodat ook anderen kennis kunnen nemen van je werk en de bespreking daarvan. Op die manier leren we van elkaar. Toegang en deelname is gratis. Stuur een e-mail naar Fotografencafe08@outlook.com.

BINNENTUIN
Gedurende het jaar zullen er beelden getoond worden van wisselende kunstenaars. tijdens Expoost#2 is dat werk van Lydia Hofland-Visser, Aart Prins en George van Heeteringen.

DOCUMENTAIRE
in de kleine achterzaal zal tijdens EXPOOST#2 (vanaf 3 juli) een korte documentaire vertoond worden over de Roode Steen: ‘Roode Steen: plein met een gouden randje’. Een productie van Jetset voor filmonderwijs.
De documentaire onderzoekt wat de inwoners van Hoorn in de Gouden Eeuw dachten over de Roode Steen en wat burgers nu vinden van de Roode Steen. Het plein nu is vooral een evenementenplein. Wat vinden de inwoners hiervan? Is het prima zo of zijn er nog andere wensen of visies over de toekomst van het plein? De bewoners van de stad komen aan het woord, Hieke Stapel, expert van de vereniging Oud Hoorn wordt geïnterviewd, Rob Bennis van Stadslab Hoorn deelt zijn initiatieven over de Roode Steen en filosoof Coen Simon vertelt over de ‘menselijke behoefte aan dingen die we eigenlijk niet nodig hebben’.

EXPOOST #3

26 juli t/m 1 september
ZILVEREN CAMERA
Zilveren Camera in stad van de Gouden Eeuw
De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire-fotografie in Nederland en wordt sinds 1949 uitgereikt. In Expoost, het pop-up museum aan de Roode Steen, worden de prijswinnende foto’s en reportages getoond.

Op vrijdag 26 juli om 16.00 uur wordt de expositie feestelijk geopend door fotograaf Duco de Vries.
Duco de Vries studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en de Fotoacademie en is sinds 1997 docent aan de Filmacademie. Hij won enkele jaren geleden de 2e prijs in de Zilveren Camera met een foto van Eric Corton.

ZILVEREN CAMERA
Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen.
Cynthia Boll heeft de Zilveren Camera 2018 gewonnen met haar fotoproject Sinking Cities. Jakarta zinkt in rap tempo tussen de 10-25 centimeter per jaar. Dit is de serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt. Het toeval wil dat naast Expoost, in het Westfries Museum, het oude Jakarta – Batavia – in vroeger tijden is te beleven.
Daarnaast is de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Multimediale projecten die buiten de categorieën van de Zilveren Camera vallen, kunnen ingestuurd worden voor deze prijs en is gewonnen door Anaïs Lopez met het project De Migrant. De Paul Peters Fotoprijs is uitgereikt aan Ernst Coppejans met zijn project Sold. De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar gaat naar Vincent Riemersma met zijn foto Schaduwen. Nieuw is de Zilveren Camera Publieksprijs. Neem de tijd om te dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

BEELDENTUIN
Vanaf 26 juli zal er ook in de beeldentuin een nieuwe expositie te bewonderen zijn van twee staalkunstenaars.
Arild Veld kan al worden beschouwd als een van de grote staalkunstenaars van deze eeuw. Na exposities o.a. in het Stedelijk Arnhems Museum en Museum Sonsbeek en diverse tentoonstellingen in o.a. Belgie, Duitsland, Frankrijk en Italie is zijn werk inmiddels alom bekend. Hij maakt vooral groot werk met als thema’s erotiek, dier en natuur.
Cobi Dierikx geeft met staal een andere blik op de natuur. Haar abstracte vormgeving contrasteert prachtig in een natuurlijke omgeving. De beelden hebben vaak een open structuur, zodat het kunstobject een eenheid met de omgeving vormt. Licht en schaduw spelen hierbij een belangrijke rol.

EXPOOST #4

7 september t/m 27 oktober
SEPEHR MAGHSOUDI
“From Gold Thread to the Golden Age, the quality of craftsmanship by Sepehr Maghsoudi”.
In de Gouden Eeuw lieten welgestelde burgers kledingstukken maken van kostbare stoffen. Op maat en met de hand gemaakte kleding noemen we nu “couture”. Ons land kent nog een klein aantal couturiers, die met hun ambacht ware kunstwerken creëren. Sepehr Maghsoudi is zo’n couturier.
Sepehrs couturestukken getuigen van een ambachtelijke werkwijze, zoals ook gebruikelijk in de Gouden Eeuw. Dat er onmiskenbaar sprake is van hedendaags design, maakt deze tentoonstelling interessant voor een breed publiek.
Vijf jaar na de overzichtstentoonstelling “Gold Thread” in het Westfries Museum toont deze expositie zowel recent werk als topstukken uit eerdere collecties.