EXPOOST

tijdelijke expositieruimte in de binnenstad

Pop-up museum EXPOOST verzorgt in dit jaar van de Gouden Eeuw weer een aantal fraaie exposities. Op een gouden locatie: Roode Steen 15, naast het Westfries Museum. Naast de fraaie zalen kan ook de heerlijke beeldentuin achter het pand bezocht worden met werk van wisselende kunstenaars.

De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Toegang gratis!

(foto: Dime Spijkerman)

Eerdere exposities

EXPOOST #1

27 april t/m 10 juni 2019
TEEKENGENOOTSCHAP DEBUTADE
expositie Gouden eeuw

De leden van Teekengenootschap Debutade exposeren hun werk. De onderwerpen zijn zeer divers, maar alles binnen het thema Gouden Eeuw: hoe kijkt de amateurschilder van vandaag naar de werken van toen, naar de architectuur, naar de VOC, de stijl van leven etc.

EXPOOST #2

14 juni t/m 21 juli 2019
DE GOUDEN EEUW IN BEELD
werk van Hoornse Fotoclubs

Een overzicht van het werk van vier Hoornse fotoclubs: Zoemmm, Fotowerkgroep Hoorn, Image Hoorn en Fotovrienden Westfriesland. De leden van de deze fotoclubs zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Gouden eeuw’, met vaak verbluffend resultaat. Fotograferen is schrijven met licht, zoals de Hollandse schilders meesters waren in schilderen met licht. Er zijn onder andere schitterende stillevens te bewonderen en ook stijlvolle portretten.

BINNENTUIN
Gedurende het jaar zullen er beelden getoond worden van wisselende kunstenaars. tijdens Expoost#2 is dat werk van Lydia Hofland-Visser, Aart Prins en George van Heeteringen.

DOCUMENTAIRE
in de kleine achterzaal zal tijdens EXPOOST#2 (vanaf 3 juli) een korte documentaire vertoond worden over de Roode Steen: ‘Roode Steen: plein met een gouden randje’. Een productie van Jetset voor filmonderwijs.

Eerdere exposities

EXPOOST #3

26 juli t/m 1 september 2019
ZILVEREN CAMERA
Zilveren Camera in stad van de Gouden Eeuw
De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire-fotografie in Nederland en wordt sinds 1949 uitgereikt. In Expoost, het pop-up museum aan de Roode Steen, worden de prijswinnende foto’s en reportages getoond.

ZILVEREN CAMERA
Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen.
Cynthia Boll heeft de Zilveren Camera 2018 gewonnen met haar fotoproject Sinking Cities. Jakarta zinkt in rap tempo tussen de 10-25 centimeter per jaar. Dit is de serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt. Het toeval wil dat naast Expoost, in het Westfries Museum, het oude Jakarta – Batavia – in vroeger tijden is te beleven.
Daarnaast is de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Multimediale projecten die buiten de categorieën van de Zilveren Camera vallen, kunnen ingestuurd worden voor deze prijs en is gewonnen door Anaïs Lopez met het project De Migrant. De Paul Peters Fotoprijs is uitgereikt aan Ernst Coppejans met zijn project Sold. De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar gaat naar Vincent Riemersma met zijn foto Schaduwen. Nieuw is de Zilveren Camera Publieksprijs. Neem de tijd om te dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

BEELDENTUIN
Vanaf 26 juli zal er ook in de beeldentuin een nieuwe expositie te bewonderen zijn van twee staalkunstenaars: Arild Veld en Cobi Dierikx.

EXPOOST #4

7 september t/m 27 oktober 2019
SEPEHR MAGHSOUDI
“From Gold Thread to the Golden Age, the quality of craftsmanship by Sepehr Maghsoudi”.
In de Gouden Eeuw lieten welgestelde burgers kledingstukken maken van kostbare stoffen. Op maat en met de hand gemaakte kleding noemen we nu “couture”. Ons land kent nog een klein aantal couturiers, die met hun ambacht ware kunstwerken creëren. Sepehr Maghsoudi is zo’n couturier.
Sepehrs couturestukken getuigen van een ambachtelijke werkwijze, zoals ook gebruikelijk in de Gouden Eeuw. Dat er onmiskenbaar sprake is van hedendaags design, maakt deze tentoonstelling interessant voor een breed publiek.
Vijf jaar na de overzichtstentoonstelling “Gold Thread” in het Westfries Museum toont deze expositie zowel recent werk als topstukken uit eerdere collecties.

BEELDENTUIN
In de beeldentuin is werk te zien van beeldhouwers Ton Kalle en Gerard Höweler. Steen is het medium van beide beeldhouwers. Maar ze gaan er op een verschillende manier mee om. Het werk van Ton Kalle heeft een sterke band met de natuur. De steen wordt zo veel mogelijk in zijn waarde gelaten. Eenvoud, stilte en rust spelen hier een meditatieve rol. Verwijzingen naar oerkrachten en de kracht van de natuur komen intuïtief boven drijven. Gerard Höweler verstaat de kunst om de geheimen die in de steen verborgen liggen met zijn beeldhouwwerk te ontsluiten. De vorm, de struktuur, de kleur… alles bepaalt mede de manier waarop het binnenste van de steen wordt getoond. De sterke geometrische beeldhouwvormen geven een sterk contrast met de oervorm van de steen.

EXPOOST #5

1 november t/m 8 december 2019
ALLE 13 GOED!
Noord-Hollandse fotografen tonen hun werk
13 Noord-Hollandse fotografen exposeren van 1 november tot en met 8 december bij Expoost. Dat heeft zeer divers werk opgeleverd. In de fotografie zijn de onderwerpen natuurlijk ontelbaar. Natuurfotografie, potretfotografie… de lijst is eindeloos. En elk van deze discplines vraagt een andere benadering, specifiek materiaal en een eigen techniek. De fotografen die dit keer in Expoost hun werk tonen, beheersen meerdere disciplines maar hebben natuurlijk ook hun voorkeuren en specialismen. Hoe dan ook, wat vooral opvalt bij het zien van het zeer diverse werk is de aandacht voor het onderwerp dat uit iedere foto spreekt. De zorg, het geduld en de liefde voor het vak, dat is wat deze fotografen bindt.
De deelnemende fotografen zijn: Hans Albers, Madelon Dielen, Wessel van der Haar, Armando Jongejan, Rianne Noordegraaf, Kenneth Stamp, Ben de Vos, Duco de Vries, en van fotografencollectief Studio 133: Marieke Hoogland, Jos Konijn, Erik de Kuijper, Jeroen Otto en Dime Spijkerman.

Feestelijke Opening
De expositie wordt feestelijk geopend op vrijdag 1 november om 16.00 uur door de kersverse wethouder van Hoorn Arthur Helling. Het zal zijn eerste officiële daad zijn in zijn functie als wethouder.

BEELDENTUIN
In de beeldentuin is nog het werk te zien van beeldhouwers Ton Kalle en Gerard Höweler.
Steen is het medium van beide beeldhouwers. Maar ze gaan er op een verschillende manier mee om. Het werk van Ton Kalle heeft een sterke band met de natuur. De steen wordt zo veel mogelijk in zijn waarde gelaten. Eenvoud, stilte en rust spelen hier een meditatieve rol. Verwijzingen naar oerkrachten en de kracht van de natuur komen intuïtief boven drijven. Gerard Höweler verstaat de kunst om de geheimen die in de steen verborgen liggen met zijn beeldhouwwerk te ontsluiten. De vorm, de struktuur, de kleur… alles bepaalt mede de manier waarop het binnenste van de steen wordt getoond. De sterke geometrische beeldhouwvormen geven een sterk contrast met de oervorm van de steen.