EXPOOST

tijdelijke expositieruimte in de binnenstad

Pop-up museum EXPOOST verzorgt ook dit jaar weer een aantal fraaie exposities op de vertrouwde locatie: Roode Steen 15, naast het Westfries Museum. Met welwillende medewerking van de gemeente Hoorn kan het pand ook dit jaar weer gebruikt worden om mooie, verrassende en interessante exposities te tonen. Welke dat zijn? Door de crisis is alles in het gedrang gekomen, maar we hebben met wat omzettingen in de agenda toch een mooie reeks exposities kunnen vastleggen voor dit jaar. We verwelkomen u graag. Entree is gratis!

(foto: Dime Spijkerman)

ZILVEREN CAMERA

23 oktober t/m 13 december

De Zilveren Camera komt weer naar Hoorn!

Voor de derde keer op rij weet pop-up museum EXPOOST aan de Roode Steen de expositie van de Zilveren Camera naar Hoorn te krijgen.
De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. Jaarlijks zenden beroepsfotografen hun werk in, in de hoop in de prijzen te vallen.
Fotografen kunnen werk inzenden voor verschillende categorieën en daarmee meedingen naar de belangrijkste prijs van de wedstrijd: de Zilveren Camera wisseltrofee en een geldbedrag van €10.000.
De winnende beelden worden verzameld in het Zilveren Camera Jaarboek en tentoongesteld in Museum Hilversum. Daarna volgt een bescheiden tour langs andere Nederlandse musea.

Beste foto’s in EXPOOST
In de tentoonstelling zie je gebeurtenissen die nog vers in het geheu­gen liggen terug in de winnende beelden. In het jaar 2019 waren dat bijvoorbeeld de aanslag in de Utrechtse tram, de boerenprotesten en de vreugdevuren in Scheveningen. Ook de Venezolanen die hun land ontvluchten en de orkaan Idai typeren het nieuws. Je kunt in EXPOOST lang dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

Winnaars
De winnaar van de Zilveren Camera is Eddy van Wessel met zijn serie Het laatste bolwerk. Hij maakte de serie in het oorlogsgebied in Syrië waar hij in maart de val van de laatste nederzetting van de Islamitische Staat (IS) in Baghouz vastlegde. Volgens de jury een overweldigende serie met beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij de grens tussen slachtoffer en dader vervaagt en goed en kwaad zich niet simpel laten duiden. Ook de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie zijn te zien.
De winnaar van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het jaar is een fotograaf die in één foto laat zien wat vakmanschap en oog voor detail inhouden. Hij heeft in de totale chaos van de finish van de Amstel Gold Race een indrukwekkende sprint achter de winnaar aan gemaakt en te midden van die chaos en stress een prachtige, emotionele foto van de winnaar weten te maken. Mathieu van der Poel ligt uitgewoond en huilend naast zijn fiets in totale ongeloof over deze magistrale overwinning. Een prachtig beeld gemaakt door Marcel van Hoorn, waardoor hij de terechte en onomstreden winnaar van de NSP/ZC Sportfoto van het jaar 2019 is geworden.

Prijs voor Storytelling
De winnaar van de Prijs voor Storytelling is Ilvy Njiokiktjien. Haar project Born Free – met onder meer een fotoboek en een documentaire – gaat over de generatie die na de vrijlating van Nelson Mandela is geboren. Njiokiktjien heeft vastgelegd hoe zij hun leven inrichten en het lot in eigen hand nemen.

Beeldentuin
Nadat u de expositie bewonderd heeft in de zalen van Expoost, kunt u genieten van de fraaie beeldentuin die een plaatje is om te zien. In samenwerking met stichting In Den Beginne worden er met enige regelmaat beelden toegevoegd. Er is werk te zien van onder andere Petry Claassen, Bert Poot, Dick Simonis, Linda Verkaaik, Eric Dolfij, Hetty Looman, Marcel Prins en Lia Verstege.

BEELDENTUIN

Geniet van onze fraaie beeldentuin. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen maanden de tuin geweldig onderhouden en opgeknapt, en samen met stichting In Den Beginne is er een nieuwe tijdelijke collectie beelden neergezet. Het is sowieso al genieten van de rust en de pracht van onze fraaie historische binnenstadstuin. Met de fraaie beelden van o.a. Marina van der Kooi, Juliette van Bavel, Caroline Ruizeveld, Linda Verkaaik, Rolf Mulder e.a. wordt die beleving nog intenser.

GEWEEST IN 2020:

LIEFDE IS VAN IEDEREEN

10 oktober t/m 18 oktober

Expositie Liefde is van iedereen
Korte foto-expo ihkv de Regenboogweek

‘Liefde is van iedereen!’ is het thema van de jaarlijkse regenboogviering tijdens de Westfriese Regenboogweek van 11 t/m 18 oktober.
Liefde, een veel besproken woord. Maar wat betekent het als we zeggen ‘Liefde is van iedereen’? Dat houdt in dat liefde meer wordt als je ervan deelt en kunt ontvangen. Die gegeven en ontvangen liefde is van iedereen.

Fotograaf Kenneth Stamp maakte vorig jaar een serie portretten van LHBTI-ers met als fraai decor de museumboerderij te Hoogwoud. De laatste bewoner van de stolpboerderij, Adriaan Donker (1916-1984). was een veelzijdig Westfries met een brede interesse in kunst en cultuur. Iedereen was welkom op de boerderij. Leeftijd, afkomst en geaardheid waren ondergeschikt, belangrijker was wie men was. Voor Adriaan was iedereen gelijk.
Geïnspireerd op de levensvisie van Adriaan Volker en de landelijke locatie waar hij zijn veelzijdige leven geleefd heeft, maakte Kenneth Stamp een fotoserie waarin liefde en waardering voor de medemens centraal staat, met een knipoog naar het landelijke leven. Een groot deel van deze fotoserie is nu een week te zien bij Expoost.

De expositie in Expoost is tot stand gekomen in samenwerking met LHBTI West-Friesland en een aantal Westfriese gemeenten waaronder de gemeente Hoorn.
De expositie zal worden geopend door wethouder Simon Broersma. Over het belang van de Regenboogweek zegt hij: “De Regenboogweek betekent voor mij dat wij uitstralen dat iedereen er toe doet, dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is. De kleuren van de regenboog symboliseren de diversiteit in mensen. Het gaat over persoonlijke vrijheid en gemeenschapszin. Daarnaast is de regenboogweek gewoon een ontzettend leuke en gezellige week voor iedereen in en om Hoorn.”

Beeldentuin
Nadat u de expositie bewonderd heeft in de zalen van Expoost, kunt u genieten van de fraaie beeldentuin die een plaatje is om te zien. In samenwerking met stichting In Den Beginne worden er met enige regelmaat beelden toegevoegd. Er is werk te zien van onder andere Petry Claassen, Bert Poot, Dick Simonis, Linda Verkaaik, Eric Dolfij, Hetty Looman, Marcel Prins en Lia Verstege.

YOUNG ONES

5 september t/m 4 oktober

EXPOSITIE YOUNG ONES
De jeugd heeft de toekomst

In Expoost is van 5 september t/m 4 oktober de expositie Young Ones te zien. Nu eens niet de gevestigde orde; september is in Expoost de maand van het aanstormend talent. Jonge kunstenaars tonen hun vaak verrassende werk. Zoals de broers Tommy en Onno Roos, die samen met anderen onder de naam Wallplug Records een zelfgemaakte muziekdocumentaire vertonen. Roy Valentijn experimenteert met kleur(en) en vorm(en), het liefst elke keer weer anders. Het is altijd vrolijk en je kunt even kort op reis in je eigen fantasie. Eefje Verdonk oftewel ‘Eventjeseefje’ laat ingelijste gedichten zien. Haar werk gaat over alledaagse dingen zoals liefde, het mobiele tijdperk, zware maandagmorgen, onzekerheden en dat elke dag wel wat moois kan brengen. Mandak, een Koerdische vluchteling, werkt in een impressionistische stijl en dat levert betoverende schilderijen op. Zijn grote voorbeeld is Vincent van Gogh. De Hoornse kunstenaar STHOM. wordt geprikkeld door wat hij stom vindt. Uit dat proces ontstaat een kunstwerk waarin hij negativiteit omzet in positiviteit. Zoals zijn project ‘bloemen voor oma’ met schilderijen van uitbundig bloeiende bloemen: ‘Laten we samen proberen om zoveel mogelijk oma’s blij te maken. Maak een foto van de bloemen en stuur hem naar je oma, moeder of wie je dan ook blij wil maken met een bosje bloemen’. En dan is er ook nog de jongste deelnemer Dorian Oudhaarlem (2009), die tekent, schildert en creëert van jongs af aan, liefst elke dag. Intuïtief werk, geïnspireerd door de natuur. Diverse stijlen, soms ingetogen, vaak uitbundig. 
De jeugd heeft de toekomst!

Beeldentuin
Nadat u de expositie bewonderd heeft in de zalen van Expoost, kunt u genieten van de fraaie beeldentuin die een plaatje is om te zien. In samenwerking met stichting In Den Beginne zijn er aan de collectie nieuwe beelden toegevoegd, onder andere van Bert Poot, Dick Simonis, Linda Verkaaik, Eric Dolfij, Hetty Looman, Marcel Prins, Lia Verstege en zeer recentelijk Petry Claassen.

VRIJHEID

25 juli t/m 31 augustus

Expositie VRIJHEID
kunstenaars verbeelden de vrijheid

Vanaf zaterdag 25 juli is in Expoost de expositie VRIJHEID te bewonderen. De expositie is te zien t/m zondag 30 augustus, entree is gratis.

Wat betekent vrijheid? We zijn eraan gewend in vrijheid te leven. Het is een voorrecht dat we voor lief nemen. We zien echter in de wereld om ons heen dat het helemaal niet zo normaal is om in vrijheid te leven en je mening te kunnen uiten. Om de vrijheid die we hebben te vieren, willen we dit universele gevoel in dit jaar van ’75 jaar vrijheid’ extra onder de aandacht brengen. 
Pop-up museum Expoost vroeg aan verschillende beeldend kunstenaars om hun visie op vrijheid of onvrijheid  te verbeelden. En dat leidde tot zeer divers werk. Want wat is vrijheid precies? Hoe beeld je iets uit dat zo breed en ongedefinieerd is? Wat betekent vrijheid in de kunst? En in hoeverre voel je je vrij om de kunst te maken die je wilt? 

Deelnemende kunstenaars 
De expositie Vrijheid wordt ingevuld door de kunstenaars Arno van de Pol, Jaap Stiemer, Rene van Leeuwen, Thom van der Gulik, Mandak Azizi en Kenneth Stamp. Daarnaast doen via Kunst in de Kas de volgende deelnemers mee: schilderijen van Noortje Peerdeman, Aswin Vestjens, Charles Gilbert, Anja Bulthuis, Anita Eijken, Paapi, Ilona Palásthy, Anouschka Dijkstra en Bep Roet. Keramiek is er van Lenie van der Laan en Carin Korse. De kunstenaars van Kunst in de Kas reflecteren met hun werk op de onvrijheid die de huidige Coronatijd met zich meebrengt. 
Ook is er een prachtige foto te zien die Jamila Chamach maakte voor een project van Wereldvluchtelingendag. In de grote zaal hangt een mobile van vredesduiven. Dit kunstwerk is gemaakt door bezoekers van de expositie Janssens & Koerten | Geknipt voor de Kunst in het naastgelegen Westfries Museum. 

INKTSPOT!

12 juni t/m 19 juli

INKTSPOT!
De 100 beste politieke cartoons van 2019

Op vrijdag 12 juni wordt in Expoost een splinternieuwe expositie geopend: INKTSPOT! De beste 100 politieke cartoons van 2019 waaronder natuurlijk ook de winnaars van de Inktspotprijs 2019. De opening is vanwege de Corona-maatregelen alleen voor genodigden, de expositie is te zien van zaterdag 13 juni t/m zondag 19 juli, entree is gratis.

De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Politiek tekenaars kunnen hun beste tekeningen inzenden, waarna een jaarlijks wisselende jury daaruit de winnaar kiest.
De Inktspotprijs 2019 werd gewonnen door Gorilla, met de tekening ‘De tralies van Trump’. De winnende prent verscheen in De Groene Amsterdammer. Het is de eerste maal dat Gorilla, een collectief van vijf tekenaars die om beurten een tekening maken, de Inktspotprijs wint. Deze winnende spotprent werd gemaakt door Gorilla Herman van Bostelen. Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking in Nieuwspoort – Den Haag voorgedragen door juryvoorzitter Sheila Sitalsing:
“De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten. In kooien, schreven kranten. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, zei de kunstenaar in ons midden [Harald Vlugt], een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, werd er ook gezegd. Elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening – in die zin werden we op onze wensen bediend – , een tekening met heel subtiele details ook: zie de subtiele kleurverschillen”.
De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar naast opiniemaker Sheila Sitalsing uit beeldend kunstenaar Harald Vlugt en hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers.
Stichting Pers & Prent zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. De stichting werd in 1980 opgericht met als doel het verzamelen, exposeren, informeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire. De Inktspotprijs bestaat al 25 jaar en werd voor het eerst gewonnen door Peter van Straaten.
De expositie INKTSPOT is eerder te zien geweest in de Openbare bibliotheek van Amsterdam en Den Haag.

WE ARE EXPOOST

3 juni t/m 7 juni

WE ARE EXPOOST
Suppoosten van Expoost tonen hun eigen werk

De eerste expositie van dit jaar was een expositie van werk van de eigen suppoosten. Helaas moesten we meteen na de feestelijke opening medio maart de deuren alweer sluiten. Het werk is inmiddels in de etalages te zien geweest, en zal nog 5 dagen, van woensdag 3 juni t/m zondag 7 juni, te zien zijn in de zalen. Geen mogelijkheid om langs te komen? Expoost-medewerker Bert Loggen heeft een korte overzichtsvideo gemaakt van de expositie in de fraaie Expoostzalen. Dus ook vanuit uw huiskamer kunt u het werk van onze exposanten bewonderen.

Beschrijving van de expo:
Suppoosten die zelf exposeren? Dat kan alleen maar in Pop-up museum Expoost. En natuurlijk ook alleen maar omdat hun werk zeer de moeite waard is. Veel suppoosten van Expoost zijn namelijk zelf beeldend kunstenaar. Professioneel of amateur, maar het resultaat is altijd werk dat gezien mag worden. En dat kan nu dus tijdens de eerste expo van de derde jaargang van Pop-up museum Expoost.
Van 13 maart t/m 5 april kunt u onder de titel WE ARE EXPOOST het werk bewonderen van 11 suppoosten van Expoost: Henk Drost, Helma van Kleinwee, Bert Loggen, Astrid Rood, Guido Léon Schoutsen, Margo Schoutsen, Dime Spijkerman, Sylvia Thor, Els Vlaar, Edith Waardijk en Wim Zwijsen. En het is zeer divers werk. Niet alleen in de gebruikte technieken die variëren van fotografie tot aquarel en van acrylverf tot houtskooltekening, maar ook in de onderwerpkeuze. Er zijn stillevens en vergezichten en groepsportretten worden afgewisseld met schilderijen van koeien en foto’s van bloemen.