Het programma van zondag 8 september

******LET OP: DIT IS HET PROGRAMMA VAN VORIG JAAR. MEER INFO VOLGT TZT*******

Alle locaties zijn binnen loopafstand, maar er zijn ook andere leuke manieren om je door de Hoornse binnenstad te verplaatsen: per Shuttlebus, fietstaxi of zelfs watertaxi.

• Kunstmarkt
12.00-17.00 uur
De Hoornse Kunstmarkt is met zijn lint van zo’n 150 kramen met kunst een van de grootste kunstmarkten van Nederland!
lees meer

• Cultuurmarkt
12.00-17.00 uur
Culturele informatiemarkt, waar culturele instellingen uit heel Westfriesland hun nieuwe programma’s presenteren.
Op het podium van Cultuur Hoorn de gehele middag optredens
lees meer

• YoungArt
13.00-17.00 uur
De jeugd aan het werk: tekenen, schilderen, theater, enzovoort.
Thema dit jaar: Rembrandt.
lees meer

12.00 – 17.00 uur Open Ateliers De Boterhal
Kerkplein 39, ook op zaterdag 7 september!
Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. organiseert dit jaar weer de Open Atelier Route (OAR). Kunstenaars uit Hoorn en omgeving stellen hun atelier open voor het publiek. Hoe komt een schilderij, een beeldhouwwerk, een ets, een aquarel tot stand? Ga in gesprek met de kunstenaar. De ateliers zijn open op zaterdag 7 en zondag 8 september van 12.00-17.00 uur. In de week voorafgaand aan en tijdens dit weekend vindt bovendien in De Boterhal een overzichtstentoonstelling plaats van werk van de deelnemende kunstenaars. Er is een speciale folder beschikbaar met alle informatie.

12.00 – 17.00 uur Boterhal: Buitenactiviteit ‘Boot’r Hall’
Voor de Boterhal roeit een scheepsloods af en aan, de Boterhal in en uit en nodigt u uit mee op reis te gaan met het moederschip, De Boot ‘r Hall.
De historische expositieruimte van de Boterhal is voor dit weekend omgeturnd tot schip. De zeilen vol in de wind of gestreken…….
Onder inspirerende begeleiding van Kanonnier Jos, eerste Stuurvrouw Linda en niet te missen Kapitein Annemarie begint uw fantasie zich verder te ontwikkelen. Dat is ook de bedoeling, u mag op ontdekkingsreis langs uw persoonlijke reiswensen. Welk al dan niet bestaand land zou u willen bezoeken, hoe ziet dat land eruit, wat voor dieren leven er? En hoe ziet uw landkaart er dan uit van het land dat u in uw fantasie bezocht?
En wat zou uw boodschap voor de flessenpost zijn die onderweg verstuurd moet als de nood hoog is ?
Kortom een kort bezoekje aan de Boterhal laat u vol reislust en inspiratie achter.

10.00 – 18.00 uur Collectief Kunstgreep
De samenstelling van collectief Kunstgreep wisselt per expositie, ditmaal bundelen Dennis A-tjak, Jan Willem Bijl, Marie-Louise Dam (allen uit Hoorn) en Hans Kaijer (Schermerhorn) hun krachten. De vier kunstenaars exposeren in Pop-up gallery Grote Oost 71.

13.00 / 14.00 / 15.00 uur Kunstlezing in Statenpoort
Kunsthistorica Juliette Verhofstad houdt de lezing ‘Symboliek in de Gouden Eeuw’. De lezing is gratis bij te wonen in de prachtige Schepenenzaal, maar vol = vol.

12.00 – 17.00 uur EXPOOST: Sepehr Maghsoudi
In EXPOOST, de tijdelijke expositieruimte aan de Roode Steen 15, opent om 12.00 uur de Hoornse mode-ontwerper Sepehr Maghsoudi zijn nieuwe expositie From Thread to Gold. Op maat en met de handgemaakte kleding noemen we nu couture. Ons land kent momenteel nog een klein aantal couturiers, die met hun ambacht ware kunstwerken creëren. Sepehr Maghsoudi is zo’n couturier. Sepehrs couturestukken getuigen van een ambachtelijke werkwijze, zoals ook gebruikelijk in de Gouden Eeuw. Dat er onmiskenbaar sprake is van hedendaags design, maakt deze tentoonstelling interessant voor een breed publiek. From Thread to Gold toont de koningsparen van twintig verschillende collecties van Sepehr Maghsoudi, met liefde en vakmanschap vervaardigd. Ook onthult hij ‘Atmosphere’. Wat deze trekpleister is, blijft tot dan een mysterie.
Te zien tot 27 oktober.

12.00 – 17.00 uur Dikke Show
Buismangebouw (Muntstraat)
In augustus begint kunstenaarscollectief DIKKE SHOW met het inrichten van de najaarsexpositie in het Buismangebouw. De samenstelling van Dikke Show is deze keer : Botox, Boxie en Jaap Stiemer (de oprichters), Arno van de Pol, Jorg de Vos en STHOM. Mogelijk komt er nog een verrassende aanvulling. Alle gangen, de centrale hal en de voormalige Keeskamer zullen worden volgehangen met kunst. Ook wordt er ter plekke weer werk gemaakt volens het bekende Dikke Show concept. Opening van de expo zal zeer waarschijnlijk 8 september zijn. Met live muziek. Zo zal de splinternieuwe Hoornse band CUM LAUDA zich hier voor het eerst presenteren: Seks, snelheid en intelligentie door Jos van Tol (drums/bas), Daniel Baay (gitaar/bas) en Jaap Stiemer (gitaar/drums). Tijdens het optreden wordt van instrument gewisseld of het niets kost.

12.00 – 17.00 uur Benno van Binnenuit
De Hoornse fotograaf Benno Ellerbroek is altijd op zoek naar een bijzonder onderwerp: een lokale held, stadsgezichten, stillevens. Elk voor zich momentopnamen met een tijdloze factor.
Een Benno Ellerbroek-foto herken je uit duizenden. De benadering van het onderwerp, de invalshoek en de kleurrijkheid maken iedere opname uniek en een plezier om naar te kijken. Van 24 augustus tot 27 september toont hij zijn persoonlijke keuze bij gallery HSK&T in de Lange kerkstraat 26-28.
Open: wo, do, vr 16.00 – 18.00 uur, za 12.00 – 17.00 uur en natuurlijk op zondag 8 september 12.00 – 17.00 uur.

12.00 – 16.30 uur
Kunstboekenmarkt Koepelkerk
In de Koepelkerk is een grote tweedehands (kunst)boekenmarkt waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het in stand houden en restaureren van het monumentale kerkgebouw. tevens deze middag gratis te bezichtigen.

13.00 – 16.00 uur Theater het Pakhuis
In Theater het Pakhuis, Onder de Boompjes 22, een compleet en uitdagend middagprogramma:
13:00-13:30 Parels van het Open Podium
13:30-14:00 Longform Improvisatie van Expreszo
14:30-16:30 Masterclass Musical van Michael Diederich
Op straat bij de kraam van Theater Het Pakhuis zijn er diverse acts. Er zijn steltlopers van Magicians en de Poppen Fecker en Faa. Ook lopen er spelers van Expreszo rond en een te oude acteur in de rol van Hamlet. En dan rijdt Babar van de Dansonderneming ook nog rondjes in zijn auto.

13.00 en 14.00 uur Muziektheater Gouden Heeren XVII
Op de bovenverdieping van de Boterhal. Speelduur ±half uur.
17 Gouden Heren leggen hun kragen af en vragen zich af of zij goed hebben gedaan… Het publiek is getuige van een bijzonder overleg van 17 Gouden Heren met Kamers uit o.a. Zeeland, Delft, Hoorn, waarbij het publiek in de rol van aandeelhouders mee kan stemmen in 3 grote stemrondes. Welke rol speelt Heer Hoorn hierin? Met een spreekkoor van 17 zangers/spelers en prominente vragen: Wat zijn kenmerkende overeenkomsten en verschillen in politiek bedrijven, polderen, managen, graaien en verdienen? En welke rol speelt de bevolking hierin?

14.30 – 17.00 uur Jan Haring ‘Ren ‘m d’r over’
Houten Hoofd.
De Slag op de Zuiderzee is het verhaal van Hoorn. Op het Hoornse Hop werd in 1573 de vijandelijke Spaanse vloot verslagen wat leidde tot een ongekende bloei van de stad en regio. Jan Haring speelde een heldenrol door de Spaanse vlag uit de mast te halen. Met het waterspektakel ‘Ren ‘m d’r over’ gaan we op zoek naar de Jan Haring van 2019!

Kunst in de etalage
31 augustus – 15 september
Fotoclub Fotovrienden West-Friesland organiseert met 44 winkeliers in het centrum “Kunst in de Etalage” met gastexposanten van Fotowerkgroep Hoorn in de periode rondom het Cultuurweekend Hoorn. Er is een speciale looproute langs alle etalages. De flyer (met looproute) staat op de website www.fotovriendenwestfriesland.nl. Twee prominenten uit de Hoornse kunstwereld jureren de mooiste en meest originele presentatie in de etalage.
Informatie op Facebookpagina Kunst In De Etalage Hoorn.